Boeken en ander speciaal drukwerk
Abnormal Data Processing is een kleine, onafhankelijke uitgeverij die ik in 2011 heb opgezet om zelf-geïnitieerde projecten uit te kunnen geven. Als grafisch ontwerper heb ik altijd een liefde gehad voor boeken en ander speciaal drukwerk. De digitale wereld is natuurlijk fantastisch met al haar multimediale, interactieve opties en grote bereik, maar mist het fysieke element. Het mooie aan drukwerk zit hem in de details. De keuze van het papier, het formaat, de bindwijze, de druktechniek, de inkt, het omslag en natuurlijk het ontwerp. Het fysieke stukje en zelfs de geur van vers drukwerk maken het nog steeds zeer de moeite waard om gedrukte producten te maken. Zonder al te nostalgisch te klinken zorgt het gedrukte boek (en muziek op vinyl in een mooie hoes) nog steeds voor een andere relatie met het werk dan een digitale versie.
Verschillende prints, shirts of andere speciale druksels zijn nog te koop via: www.abnormaldataprocessing.com
Autonomie door Tegenspraak (2014)
Dit boek is opgedragen aan de subcultuur in Amsterdam die we met dit boek niet alleen willen documenteren, maar ook een toekomst willen geven. Het boek beschrijft de collectieve worsteling van de OT301 met grote vragen en veranderingen, zowel in de maatschappij als binnen onze eigen organisatie, maar ook onze strijdlust en ons optimisme. Het is daarmee het verslag van een onderzoek, archiefdocument en naslagwerk, maar ook een uitwisseling van ervaringen en zoektochten naar nieuwe manieren om subcultuur, experiment en radicale politiek met elkaar te verbinden.
Het boek bestaat uit drie delen, die grofweg corresponderen met drie momenten: het eerste deel beschrijft waar we nu staan, het tweede waar we over dertig jaar misschien zijn, en het derde waar we vandaan komen.
Dit boek kwam uit in het jaar dat de OT301 vijftien jaar bestond. We hopen dat het een inspiratiebron kan zijn voor individuen en collectieven die dromen van een plek die afwijkt van de standaard, niet wordt gedreven door financiële motieven en waarin autonomie, zelforganisatie en collectief eigendom belangrijke waarden zijn.
Met bijdrages van: Sebastian Olma, Geert Lovink, Daniël Rovers, Elke Uitentuis, Bart Stuart en Klaar van de Lippe
Specs:
Concept en coordinatie: Nienke Jansen en Ivo Schmetz
Ontwerp: Ivo Schmetz
Het volledige boek is tweetalig (Nederlands & Engels)
368 Pagina’s // 17 x 24 cm // Hardcover
ISBN: 978-90-817864-1-6
Kopfschmerzen #03 (2021)
De derde serie in de Kopschmerzen reeks bestaat uit 3 verschillende zeefdruk prints, gedrukt in oplage van 50 stuks per print op A2 formaat. Het vierde item in deze serie is een bedrukte tote bag (tas).
In juni 2021 werd de derde serie Kopfschmerzen dichtbundels van Joris Tromp gepubliceerd en net als de eerste serie bestaat ook deze serie uit een aantal gezeefdrukte bundels voor aan de muur.
Op alle prints is in irisdruk een gradiënt gedrukt en naast de zwarte of witte inkt voor de tekst ook een derde laag in vernis eroverheen gedrukt. In vernis staan groot de letters E, R en Z gedrukt. En de tote bag draagt codeletter E. Dat betekent dat alleen de letter N van KOPF-SCHM-ERZE-N nog over is. Er is dus nog 1 laatste release in deze serie te gaan.
De tote bag is dubbelzijdig wit op zwart gedrukt.
20 Years of Art & Autonomy (2019)
Ter ere van het 20-jarig bestaan van de OT301 heb ik in november 2019 een fotoboek en een sweater (in 2 kleuren) gemaakt en uitgegeven.
Na het meer theoretische Autonomy by dissent/Autonomie door tegenspraak leek het me mooi om de geschiedenis en energie van de OT301 in beeld te archiveren.
20 Years of Art & Autonomy bevat meer dan 700 foto’s van events in de studio’s (concertzaal), cinema, galerie, veganistische keuken en een inkijkje in de ateliers en woonruimtes van de leden van het OT301 collectief. Het boek biedt een inspirerend overzicht van wat er zoal binnen de muren van deze fantastische vrijplaats in Amsterdam gebeurt. Al is het uiteraard onmogelijk om volledig te zijn, omdat er zoveel meer gebeurd dan op beeld wordt vastgelegd.
Meer info over de OT301 op deze pagina, of de OT301 website.
Specs:
Aantal pagina’s: 176
Formaat: 22 x 27 cm
Tekst: In het engels
Release date: 14 November 2019
ISBN: 9789081786423
Concept & coördinatie: Ivo Schmetz
Tekst: Sebastian Olma, Ivo Schmetz
Ontwerp: Ivo Schmetz
Fotografen (in willekeurige volgorde):
Roel Determeijer, Thomas Manneke, Maeve Stam, Anne Huijnen, Coby Joustra, Ivo Bol, Bauke Karel, Dusan Rodic, PSWAR, Kasper Vogelzang, Theo van Loon, Gineke de Rooij, Andy Tan, Toverwolf, 4bid, Jimy Almeida, Paul Glazier, Sjoerd Huismans, Ben Sadkowski, Monika Stepak, Paul Rickus, AWA gallery, Brian Uijterwaal, Eline de Jong, Merel Kamp, René Gesink, Kate Naylor, Ivo Schmetz, Leon Hendrickx, Lorelei Heyligers, Ruud de Kort, Davide Manzoni, Michiel van Nieuwkerk, Hester Baks, Raymond van Mil, Amie Claire Elizabeth Galbraith, Asher Floyd, Atsushi Harade, Bibian Bingen, Chiel Ketting, Cihad Ozcan, Clemens Wildschut, Click Click Club, Coen Pollack, Coockie, De Fotomeisjes, Dierck Roosen, Dorotea Pace, Elena Nosulenko, Ernst van Deursen, Eva Doumar, Fabian Landewee, Fabienne Chiang, Filip Molski, Gerrit de Ruijter, Gert Verbeek, Giuliano Pappadopoli, Isolde Woustra, Kazik, Bill Tanaka, Leonel Piccardo, Lisa Schamlé, Lucas Brouwer, Maarten Nauw, Maksymow, Marc Joseph, Maria Sikora, Monika Stepak, Nienke Jansen, Pieter Kers, Roman Zotter, Ruud de Kort, Sanski, Sara Kerklaan, Sita Knottnerus, Soetrisman Waidoe, Susana Martins, Suzanne Blanchard, Svetlin Velchev, Dorotea Kasum, Reinilde Jonkhout, Vyjayanthi Iyer, Wie niet weg is is gezien, Willa Navarro, Willem Schalenkamp, Wouter Brandenburg, George Bean en een aantal onbekende fotografen.
Kopfschmerzen #02 (2018)
In november 2018 werd de 2e serie Kopschmerzen prints gelanceerd. Dit keer geen posters voor aan de muur, maar een viertal kledingstukken waarop de gedichten van Joris Tromp zijn afgedrukt. Wearable poetry in oplage van 50 stuks per item.
In deze serie:
Trui 86
Witte sweater met zwarte all-over print en een zwart label met gedicht op de mouw.
Vage Techno
Dikke zwarte hoodie, met witte print aan zowel de voor- als achterkant.
Twijfelaar
Charcoal (donkergrijs) t-shirt met een zwarte print aan de voor- en achterkant.
Verdwijntruc
Dunne zwarte long sleeve met witte print aan de voorkant en op de mouw.
Kopfschmerzen #01 (2015)
Kopfschmerzen is een samenwerking met Joris Tromp, wiens gedichten over disco, vrouwen, verveling, absurditeiten, twijfel en vage techno centraal staan in deze publicatie.
In plaats van een ‘conventionele’ dichtbundel (in boekvorm) hebben we ervoor gekozen om de gedichten te bundelen op een viertal A2 formaat zeefdrukken. De vier verschillende variaties dragen de titels: ‘Emotional Gangsta,’ ‘Doen,’ ‘Nou nou’ en ‘Paprika’.
Deze eerste serie Kopfschmerzen prints is geen ‘conventionele’ dichtbundel voor in de boekenkast maar een dichtbundel voor aan de muur.
Alle vier de prints zijn in oplage van 50 stuks gedrukt met een donkergrijze inkt in combinatie met een fluor kleur en daar overheen een grote letter in glanzend vernis. Deze 4 prints dragen de letters K, O, P en F. Wat betekend dat er nog meer gaat komen in de Kopfschmerzen serie. We zullen voor elke letter van het woord een werk maken.
Specs:
Gepubliceerd: december 2015.
Alle tekst in het Nederlands
Format: 42 x 59,4 cm
Techniek: Zeefdruk (2 x pms + vernis)
Archivo De Pivo (2012)
“Een ongebruikelijk georganiseerd archief met reiservaringen en belevenissen van een multi-tasker. Iemand voor wie het shiften tussen bezigheden en denkprocessen een tweede natuur is geworden. Is dit het voorbeeld van een product van de ‘generatie slash’ of van de ‘generatie DIY’? De persoon die beweert geen schrijver, geen fotograaf, geen kunstenaar, of journalist te zijn, maar het allemaal een beetje is.”
Archivo De Pivo is ontstaan vanuit de drang om iets te doen met mijn reisfoto’s, aantekeningen, schetsen, collages en ervaringen. Ik begon in 2007 met de gedachte om een klein boekje te maken, maar ging uiteindelijk zo in het project op dat het een boek van 320 pagina’s is geworden. Iets meer dan 5 jaar heb ik met veel plezier gewerkt aan dit gelaagde boek dat zich uiteindelijk het best laat omschrijven als een mix tussen een fotoboek, reisverslag, dagboek en schetsboek.
Het boek werd op donderdag 10 november 2012 officieel gepubliceerd en werd daarna verkocht via een aantal boekwinkels in Amsterdam. Van de oplage van 500 stuks zijn er nu nog zo’n 25 over. Bestellen kan nog via www.abnormaldataprocessing.com.
Specs:
320 pagina’s in full color
Papier: Munken Lynx
Oplage: 500 stuks
ISBN: 9789081786409
ADP webshop (2016)
Op www.abnormaldataprocessing.com staat een online shop waarin al onze boeken, prints en andere producten te koop zijn.
Mooie boeken en prints maken is één ding, maar ze vervolgens verkopen om inkomsten te genereren voor een volgend project is een uitdaging van een andere orde. Als maker wil je eigenlijk het liefst niet eens bezig zijn met de verkoop. Je wilt het liefst dat de boeken gewoon in de winkels liggen en de moeite waard zijn. Helaas werkt het niet zo en is de distributie van kleinschalige, experimentele producten verschrikkelijk moeilijk. Er zijn natuurlijk een aantal sympathieke, gespecialiseerde winkels zoals Boekie Woekie, Atheneum en San Serriffe, maar daar bereik je geen groot publiek mee. Nou is dat grote publiek ook niet per se interessant voor de in ‘kleine’ oplage gemaakte boeken/prints die ik via ADP uitbreng, maar zonder verkoop is het onmogelijk om weer nieuwe projecten te realiseren. Om in ieder geval één vast verkooppunt te hebben heb ik samen met Joes (Use.media) een eigen ADP-webshop gemaakt. Nu nog zorgen dat mensen de webshop weten te vinden.