Multidisciplinair ontwerpbureau (2003-2023)
Na een aantal zelf geïnitieerde projecten en wat VJ-optredens gingen Paul Rickus en ik in april 2003 officieel van start als ontwerpbureau 310k. Naast de tot dan toe gebruikelijke drukwerk opdrachten zoals posters, flyers, platenhoezen, huisstijlen (logo + briefpapier en visitekaartjes), magazines en boeken, hebben we vanaf het begin een zeer multidisciplinaire insteek gehad. Het liefst werkten we aan projecten waarin we drukwerk konden combineren met online en videocontent. “Geef ons de full package maar, we regelen het wel,” was een beetje ons motto. Om dat waar te kunnen maken, experimenteerden we in onze vrije projecten, ons VJ werk en in de video’s voor onze band 3-1 steeds met nieuwe programma’s en technieken.
In de 20 jaar die we samen onder de naam 310k hebben gewerkt, hebben we veel verschillende culturele en commerciële opdrachten gehad. Dit was een mooie tijd waarin we veel hebben geleerd, veel van onze ambities hebben waargemaakt en veel plezier hebben gehad. 310k was zoals we het zelf altijd noemden pure magik. In 2023 zijn we na exact 20 jaar samenwerken gestopt. Tijd voor iets nieuws, een nieuwe richting, nieuwe doelen en nieuwe ambities. We delen nog steeds een studio, maar zijn nu beiden werkzaam onder eigen naam. Ik dus gewoon als Ivo Schmetz.
Future Cities
Future Cities is een transmediale webdocumentaire over de vijf toekomstige wereldsteden Addis Abeba, Medellín, Lima, Yangon en Kinshasa.
Sinds de 21e eeuw woont voor het eerst meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. In 2050 woont meer dan zeventig procent van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. Dat Shanghai, Rio de Janeiro en Mumbai booming zijn is bekend, maar waar gebeurt het in 2025 of in 2050? Welke steden streven de megacities van nu voorbij als het gaat om groei, innovatie en creativiteit?
Met deze vraag gingen Yvonne Brandwijk (fotograaf) en Stephanie Bakker (journalist) op zoek naar deze nieuwe generatie steden. Ze nemen je mee naar steden waar je niet aan denkt als het gaat om de toekomst van de wereld.
In samenwerking met Yvonne en Stephanie heb ik het ontwerp van de webdocumentaire gemaakt en een groot deel van de video-edits en animaties.
Naast de vele publicaties en tentoonstellingen die uit het project zijn voortgekomen, werd het project ook genomineerd voor een Spin Award in 2017 en won het in datzelfde jaar de derde prijs World Press Digital Storytelling Award.
Bekijk de webdocu op www.futurecities.nl
Atelier Rijksbouwmeester
Tussen 2015 en 2020 heb ik in samenwerking met INBO (architecten, stedenbouwkundigen) gewerkt aan verschillende prijsvragen van Atelier Rijksbouwmeester. Het begon met ‘A Home Away From Home’ en daarna volgden ‘Who Cares,’ ‘Brood en Spelen’ en ‘Panorama Lokaal’. Al deze prijsvragen werden uitgeschreven om ontwerpers, architecten, grondbezitters, denkers en andere creatievelingen op te roepen om oplossingen te bedenken voor belangrijke opgaven gerelateerd aan huisvesting, tijdelijke opvang, stedenbouw en stedelijke ontwikkeling.
Panorama Lokaal
Rijksbouwmeester Floris Alkemade riep architecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers op een nieuwe visie en nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de randen van de stad. Aan de stadsranden is ruimte voor verdichting, zonder dat het ten koste gaat van groen en woongenot.
Brood en Spelen
Deze ontwerpprijsvraag speelde in op de veranderingen op het platteland, bood boeren en grondeigenaren een kans om samen met ontwerpers en andere creatievelingen na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Ze werden uitgedaagd om in teams na te denken over radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor de grote opgaven waar het platteland voor staat.
Who Cares
Het College van Rijksadviseurs (CRa) initieerde de ontwerpprijsvraag ‘Who Cares’ voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. Met de prijsvraag wilde het CRa ontwerpkracht activeren en ideeën ophalen om de wijken beter in te richten voor ouderen.
A Home Away From Home
De instroom van asielzoekers in Nederland was nog nooit zo hoog als in 2015. Om beter in te kunnen spelen op de pieken van de asielinstroom, lanceerden het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de open oproep ‘A Home away from Home.’
Mijn rol in al deze projecten was grafisch ontwerper. Ik maakte de logo’s en identiteiten van de projecten, de brochures, video’s en vaak ook een deel van ontwerpen voor de tentoonstellingen.
Plein Theater (2020)
Het Plein Theater (voorheen Oostblok) is een theater in Amsterdam-Oost met een hedendaags, interdisciplinair en divers programma voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een theater met een internationale oriëntatie dat tevens fungeert als springplank voor jong, lokaal talent.
Toen theater Oostblok van naam veranderde, werd ik gevraagd om een nieuwe huisstijl/identiteit en website voor het theater te ontwikkelen. Het logo bestaat uit twee delen. Ten eerste, het blok met het gat erin dat zowel een subtiele verwijzing is naar de vorige naam Oostblok als de opening die het theater biedt aan jong talent. Het gat in het logo zorgt ervoor dat het logo niet als een stempel boven op een beeld ligt, maar dat het beeld en de Plein Theater identiteit een relatie met elkaar aangaan. Dit past goed bij de visie van het Plein Theater als samenwerkend en producerend theater.
Het tweede deel van het logo is de cirkel met de letters PT (die staan voor Plein Theater). De cirkel komt uiteraard uit het blok en wordt vooral op speelse manier gebruikt als stempel en handtekening.
Naast de identiteit en website heb ik in het eerste jaar ook alle posters, flyers, programmaboekjes en andere uitingen ontworpen, daarna heb ik het losgelaten en is het Plein Theater zelf verdergegaan.
10 Jaar CAWA - Ruimte Delen (2019)
Bij de transformatie van een gebouw tot broedplaatsen, beoordeelt de in 2008 opgerichte Commissie voor Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam (CAWA) de plannen en toetsen ze het kunstenaarschap van kandidaat-huurders voor deze nieuwe broedplaatsen.
In februari 2019 werd ter ere van het 10-jarige bestaan van de CAWA het magazine Ruimte Delen gepubliceerd.
In het magazine is er aandacht voor verschillende broedplaatsen, kunstenaars en andere gerelateerde onderwerpen.
Het magazine werd gepresenteerd tijdens een event met muziek en performances in de OT301.
1995, We are the Champions + Ajax jaarboek 2019-2020
Het Ajax jaarboek 2019-2020 is de 28e editie in een unieke reeks jaarboeken. 1995, We are the Champions, is een boek over twee seizoenen, die – beide op een totaal andere manier – uniek zijn in de clubgeschiedenis.
Op 24 mei 1995, rond 22:15 puntert Patrick Kluivert de bal achter AC Milan-keeper Sebastiano Rossi. Ajax wint de Champions League. Precies 25 jaar later verschijnt 1995, We are the Champions, een boek over één van de indrukwekkendste seizoenen uit de moderne historie van de club. Daarnaast is dit ook het jaarboek van het seizoen 2019-2020 dat op bizarre en keiharde wijze werd gedwarsboomd door het coronavirus.
Naast al het werk (identiteit, website, spelersbussen, etc.) dat we als 310k voor AJAX deden, was dit boek voor mij een mooi project om aan te werken. Niet alleen omdat ik zelf supporter van AJAX ben en de winst in de Champions League in 1995 zeer bewust heb meegemaakt, maar vooral ook omdat de combinatie van deze twee extreme seizoenen een mooie basis waren om een bijzonder boek van te maken.
BNNVARA (2020)
BNNVARA is een onafhankelijke, ideële publieke omroep slash mediaorganisatie die zich inzet voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Ze hebben een wereld voor ogen met gelijke kansen voor iedereen. Een duurzame, inclusieve samenleving waarin iedereen deelt in de welvaart en het plezier. Met nieuwsgierigheid naar de ander en met begrip voor elkaar.
In 2019 lanceerde BNNVARA haar nieuwe ‘Wij zijn voor...’ campagne. Voor plezier! Voor impact! Voor moed! Voor vrijheid!
In samenwerking met Dawn.nl (de bedenker van de campagne) maakte ik een brand video en verschillende geanimeerde programma leaders voor TV.
Urban Explorers Festival (2006-2014)
Het Urban Explorers Festival ging in 2006 van start als samenwerking tussen het CBK Dordrecht en de Pop Centrale. Heel bewust werden tijdens het festival de grenzen tussen geluid, kunst, performance, film, muziek, theater en dans opgezocht en vervaagd. Bezoekers werden geacht een deel van het programma zelf te ontdekken en daarom programmeerden ze een aantal tentoonstellingen en performances op ongebruikelijke locaties in de stad.
De ontdekkende insteek van het festival stond aan de wieg van het idee voor een logo in de vorm van een character. Dat character werd U-E, een soort moderne, vriendelijke variant op Pacman, Mario en/of Space Invader. In het eerste jaar had de identiteit naast U-E nog andere gelijkenissen met een bekende adventure game, maar in de jaren daarna onderging de stijl en omgeving waarin U-E geplaatst werd steeds een transformatie. Elk jaar zag het er geheel anders uit, maar toch bleef het door U-E zeer herkenbaar.
Naast posters, flyers, programmaboekjes, stickers, polsbandjes en ander drukwerk maakte ik ook elk jaar een uitgebreide online aanpassing zodat de website mee veranderde met de stijl van het jaar.
FabCityNature (2018)
FabCityNature was een project dat beoogde om met behulp van innovatieve place-making en prototypes het gebied rond Marina Seaport IJmuiden te verkennen en ontwikkelen. Dit gebied is bestemd om te transformeren naar een buitendijkse kustplaats, maar zou eerst functioneren als experimentele speelplaats om te ontdekken hoe men hier een duurzaam iets voor de toekomst kan ontwikkelen.
In het kader van het transformatieve karakter van dit project ontwikkelde ik een logo/identiteit bestaande uit vaste en variabele waarden. Een systeem dat mogelijkheid biedt voor nieuwe verschijningsvormen en variaties en mee kan groeien met het project zonder diens herkenbaarheid te verliezen.
Naast de identiteit ontwierp ik ook verschillende flyers, posters, uitnodigingen, banners, sociale media content en de website voor het project.
Naast ons werk voor Atelier Rijksbouwmeester, AJAX, BNNVARA, Future Cities, FabCityNature, CAWA, The Crowd Versus en het Plein Theater heeft 310k ook gewerkt aan projecten met/voor: Urban Explorers Festival, SEED Architects, Toms Skateshop, Mason, Animal Language, Better Future, ABN AMRO, Jäger Meister, Heineken GCU, KesselsKramer, Magnum/Lipton, Semmie, Ikea, DJBroadcast, Hopper, Red Bull, Satamile Records, Uitgeverij Holland, Citizen M, Sugar Factory, Premsela Stichting, BOT Records, ROJO, Studio/k, Shorts Film Festival, Night Embassy, RHOS, Citizen M, NPS, Vodafone, Vitra, DAG, MTV Japan, Rated-X, 15 Minutes of FOAM, Calippo, YD, Sprigs, Nederland Leest, Protest, Beamlab, Beemster, Culture Comedy Awards, Elspeth Diederix, Thirza Schaap, FairCity, Gosto, Laika, Matjesdisco, OFMAA, Open Atelier Route, Blueprint Media, Robodock festival, Rode Kruis, Talent Convention, The Dyke, Tolbar, Uitgeverij Rubenstein, Versch, YIP, Sint Lucas en nog veel meer.
Meer werk uit onze 310k periode is te zien op www.310k.nl